openingstijden

historie

IJssalon
1 april - 1 november: vanaf 10.00 tot zonsondergang
IJsboerderij
telefonische bestelling - afhalen via woonhuis (hele jaar door)

contact

IJsboerderij De Bölte
Fam. Steggink
Dalweg 2
7638 PB Nutter

Tel: 0541-293357

Uit oude geschriften die nog in familiebezit zijn, blijkt dat op de plek van de ijsboerderij aan de Dalweg in Nutter al honderden jaren lang een familie Bolters heeft gewoond. Later blijkt de naam veranderd te zijn in Bulter.

Los hoes
Zoals hierboven al is aangegeven, moet op deze plek al eeuwenlang een huis hebben gestaan. De oude boerderij is diverse keren verbouwd en gemoderniseerd. Vroeger was het een Los Hoes en woonden de mensen en dieren in één ruimte. Dat veranderde in 1893, want toen werd de zogenaamde stapelmuur gebouwd, die de deel scheidde van het woongedeelte. Het jaartal in een speciale steen is nog in de stapelmuur te zien.

Erve Steggink
Johanna Bulter trouwde in 1854 met Hendrik Steggink. Johanna was de oudste van het gezin en nam de boerderij over. Dat is vreemd, want normaal neemt de oudste zoon of iemand van het mannelijk geslacht de boerderij over. Hierdoor veranderde voor het eerst sinds vele generaties de naam 'Erve Bulter' in 'Erve Steggink'. Toch gebruiken de mensen uit Nutter en Ootmarsum meestal de naam 'De Bölter'.

In 1982 kwam er een grote verandering binnen het bedrijf. Honderden jaren lang was het een gemengd bedrijf geweest en nu besloot Gait om er samen met zijn zoon Frans een veeteeltbedrijf van te maken.

In 1997 besloten Frans en Marinka een ijsmakerij te beginnen in het woongedeelte van de oude boerderij. Het was een gewaagde stap omdat ze niet wisten hoe het zou uitpakken. Vanaf het begin kreeg Frans Steggink complimenten over zijn ijs en het aantal klanten steeg snel.

Frans vindt het een uitdaging om steeds weer een nieuwe ijssmaak te ontwikkelen. Een bijzondere voorwaarde waar het ijs aan moet voldoen is dat er alleen natuurlijke stoffen in mogen zitten en dat er geen kleur-, geur- en smaakstoffen aan mogen worden toegevoegd. Frans heeft momenteel 450 verschillende smaken ijs tot zijn beschikking, waaronder roomsoorten, sorbetijs, glutenvrij ijs en ijs voor diabetici.

De klanten, waaronder de meerdere hotels en restaurants in de omgeving kiezen voor dit ijs omdat ze weten dat er alleen natuurlijke en géén chemische ingrediënten in zitten.

In 2005 is er een nieuwe verkoopruimte gebouwd in de voormalige tuin van het woonhuis. In deze ruimte wordt dagelijks vers ijs geschept. De smaken die dagelijks wisselen gaan met het seizoen mee.

Frans en Marinka wonen en werken met veel plezier op de hoge zandgrond tussen twee fraaie beekdalen. Ze genieten elke dag van hun werk en de fraaie natuur.